Djakarta Zoo Ragunan

Djakarta heeft een dierentuin, Ragunan, genaamd, en is een ruim opgezette tuin. Natuurlijk vinden we er een omvangrijke verzameling primaten, en de meeste inheemse soorten zijn hier wel vertegenwoordigd. Op een groot aantal punten volgt men hier het Hagenbeck systeem, alleen jammergenoeg is dit niet het geval met de apen. Deze zitten in vrij kleine donkere behuizingen, terwijl de hoefdieren het grootste gedeelte van de tuin beslaan. Voor de prijs hoeft u het in ieder geval niet te laten, 500 RP pp.

Verder heeft men div tijgersoorten, zoals de Sumatraanse en Bengaalse tijger en witte tijgers, De terrassen zijn groot maar ergens onbreekt het aan fantasie om tot een goede inrichting te komen. Men zou verwachten, dat men hier toch wel een aantal exemplaren van de zeldzame Sumatraanse neushoorn in een fokgroep zou hebben ondergebracht, maar helaas, geen spoor, wel heeft men de Sumatraanse olifanten.

Ook is het hier normaal dat men de dieren mag voeren, met aan de poort gekocht voedsel, echter er is geen controle op deze activiteiten en men kan maar raak voeren, hetgeen blijkt uit de baggervette Orangs, die ondanks het verbodsbord lui op hun rug liggen te bedelen, jammer.

Een groep nijlpaarden bewonen een enorme oppervlakte met vnl water in betonnen bakken met eilanden, waarop hier en daar wat beplating groeit, de dieren kunnen echter niet op de eilanden en zijn meer voor het zicht.

Al met al was het een interessante ervaring en toch wel de moete waard. Zeker ook na de ervaring en van de tuin in Djokjakarta waren de verwachtingen niet al te hoog gesteld, echter in het totaal beeld was deze tuin een verademing, wijds ingericht, en schoon.

De tuin heeft zeker potentie om de slag te maken naar een professionele tuin, als de visie en het beleid daar werk van zouden maken.

Zo zou men de apen, div gibbonsoorten en makaken ook op eilanden kunnen plaatsen, wat zowel voor de apen als de bezoekers een verademing zou zijn. Ik denk zelfs dat men goedkopen uit is met de eilanden, dan de huidige apenhuizen.