Poznan nowe

De Nowe (nieuwe) Zoo in Poznan is in principe een vervanging van de oude Zoo (Stare).

De Nowe Zoo is gestart in 1964 even buiten de stad Poznan in een bosrijk gebied. Aanvankelijk bij de aanvang 16 ha groot, werd in 1974 uitgebreid naar 116 ha. Behalve het splinternieuwe olifantenhuis van 2010 is de hele tuin outdated en draagt het teken van de tijd. Eigenlijk is de tuin het tegenovergestelde van de meeste zoos, die kampen met ernstig ruimtegebrek. De Nowe Zoo heeft ruimte genoeg, echter niet genoeg dieren om te vullen. Voorbeeld: Berlin Zoo heeft zo’n 14000 dieren op 45 ha en Nowe heeft slechts 2500 dieren op 116 ha. Dat betekent dus lopen, heel veel lopen en in verhouding weinig zien. Of komt het door de niet doordachte aanleg van de paden?

De tuin is in ieder geval in ontwikkeling, na een periode van sluimering van zo’n 35 jaar. Toch heeft het ook verrassingen, zoals kleine roofkatten in verblijven, die mij doen denken aan Wassenaar. Lynx, Lepeloorvossen en de Caracal zijn er te zien, het sneeuwluipaard  was in geen velden of wegen te bekennen. Ook een aantal grote roofvogelvolieres staan her en der versrpeid door het bos.

Op zich best een interessante tuin, die misschien over een paar jaar weer eens bekeken moet worden, of komt het door de oude tuin, die deze een verfrissende indruk gaven.

Voor wie zijn voeten wil ontzien, of die liever lui dan moe is, er raced een treintje door het park.